Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κωπηλασία

Κωπηλασία

kopilasia-articleΗ κωπηλασία αποτελεί μία εκρηκτική συμμετρική δραστηριότητα που συμβαίνει αγωνιστικά για πολύ μικρή διάρκεια, ΑΛΛΑ προϋποθέτει πολλές ώρες προπόνησης σε όλο το μήκος της εβδομάδας και εντατική παράλληλη προπόνηση με βάρη και εργοκοπηλατικά μηχανήματα.
Η παραμικρή λεπτομέρεια στο «στήσιμο» του αθλητή στο σκάφος έχει υψίστη σημασία για την απόδοση του και την απροβλημάτιστη λειτουργία του. Πολλές φορές, παρόλο που όλα είναι τέλεια «στημένα» οι αθλητές αντιμετωπίζουν τραυματισμούς στα γόνατα, τα πλευρά και τον αυχένα που χρονιάζουν και τους αφήνουν εκτός προπόνησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό συμβαίνει διότι ενώ το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει φυσιολογικές ασυμμετρίες (Πχ πιο κοντό πόδι κατά μερικά χιλιοστά), ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι συμμετρικός (Πχ κάθισμα σκάφους). Έτσι δημιουργούνται ασύμμετρες φορτίσεις κατά μήκος του σκελετικού συστήματος και λόγω της επαναλυψημότητας της δραστηριότητας δύναται να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς υπέρχρησης.
Στο Physio Kinetics παρέχουμε το "Sport Specific Screening". Πρόκειται για εξειδικευμένο έλεγχο βασισμένο στη συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα ως προς:
  • τη φυσιολογική λειτουργία αρθρώσεων κλειδιά που λαμβάνουν μέρος στη κωπηλασία και το cross training αυτής
  • τη δύναμη συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων
  • τρισδιάστατη καταγραφή τεχνικής (3D Kinetic Analysis )
  • τον αθλητικό εξοπλισμό (σκάφος, τεχνολογία κουπιού)
  • τη φυσική κατάσταση
  • ειδικές παραμέτρους όπως ηλικία, φύλλο, προηγούμενους τραυματισμούς/χειρουργεία, cross training (ποσότητα, συχνότητα, υποδήματα, βάρη κ.α.)
  • συμψηφισμό ευρημάτων και προτάσεις από τους ειδικούς συνεργάτες μας (ασκήσεις ενδυνάμωσης/κινητικού ελέγχου, διατάσεις, διατροφή, προσαρμογή παράλληλης προπόνησης –τρέξιμο, βάρη- προσαρμογή εξοπλισμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου